Oudste dorp van Bonaire
Rincon is het oudste dorp van Bonaire en ligt in het noordwesten van het eiland. Het telt 1.800 inwoners en bestaat uit twee verschillende wijken: Rincon Noord en Rincon Zuid.
Rincon staat bekend om zijn traditionele Bonairiaanse sfeer, met kleurrijke huizen, vriendelijke inwoners en een rijke cultuur die diep geworteld is in de geschiedenis van het eiland. Hier ervaar je de ware Bonairiaanse gastvrijheid en kom je in aanraking met oude tradities zoals muziek, dans en lokale culinaire specialiteiten.
Wist je dat Rincon een eigen vlag en volkslied heeft?
Het dorp wordt ook wel beschouwd als het culturele centrum van Bonaire dankzij de oude tradities, gewoontes en festiviteiten. Rincon werd in 1527 gesticht door de Spanjaarden in een soort dal. Op andere plekken gebruikten de Spanjaarden vooral locaties aan de kust om forten ter verdediging te bouwen.
Rincon werd echter strategisch geplaatst om uit het zicht van piraten en andere invallers te blijven. Het dorp kon vanaf de zee niet worden gezien, en vanaf de heuvels kon men de oost- en westkant van de Caribische Zee in de gaten houden. Op deze manier was een verrassingsaanval van Nederlandse, Engelse en Franse zeerovers op Rincon onmogelijk.
Uitkijkpunten
Vanaf de heuvels kun je genieten van mooie uitzichten op Rincon, het eiland en de kust. Zet bijvoorbeeld bij Kaya Para Mira (de weg vanaf het Gotomeer) even je auto langs de kant van de weg en geniet van het mooie uitzicht op Rincon. Leuk weetje: ‘Para Mira’ betekent ‘stop en kijk’ in het Papiaments.
Of neem vanuit de noordelijke toeristische route bij het bordje ‘Altamira Ujo’ het zandpad naar een ander geweldig uitkijkpunt. Ga zitten op een van de stenen bankjes en geniet van Rincon en haar prachtige omgeving. Vooral bij helder weer is het genieten van het fantastische uitzicht over het eiland.
Centrum
Rincon heeft een bescheiden maar echt centrum met twee kerken, een kleine supermarkt en een paar restaurants en cafétjes. Als je Rincon bezoekt dan valt je meteen de Rooms-katholieke Sint-Ludovicus Bertranduskerk op. Deze in geeltinten geverfde kerk stamt uit 1907 en is het hoogste gebouw van Rincon. De Protestantse kerk stamt uit 1934 en is veel kleiner dan de katholieke kerk. Deze naamloze kerk is ook in geeltinten geverfd.
Cadushy Distillery
Een plek die je niet moet overslaan in Rincon is de Cadushy Distillery. Daar wordt namelijk als enige in de wereld likeur gemaakt van cactussen. De standaardvraag die je krijgt bij je bezoek is dan ook: ‘Heeft u weleens cactus gedronken?’. Hiermee is de interesse natuurlijk meteen gewekt. In de kleine distilleerderij leggen ze vervolgens uit hoe ze hun likeuren maken.
De groene Cadushy likeur (zonder kleurstoffen) is gemaakt van een cactussoort die op Bonaire veel voorkomt. Op basis van lokaal voorkomende ingrediënten op de andere vier eilanden hebben ze voor elk eiland een eigen likeur gemaakt. Curaçao, Aruba, Saba en Sint Eustatius hebben daarom ook hun eigen likeur van deze distilleerderij. Omdat ze op Sint Maarten geen ingrediënten hebben kunnen vinden die specifiek bij dat eiland horen is de zesde likeur een oranjelikeur, als een ode aan het Nederlandse koningshuis. Je kunt de verschillende likeuren hier uiteraard ook proeven.
Behalve likeuren wordt er ook whisky, rum, wodka, tequila en gin gemaakt. Je kunt ter plaatse ook flessen kopen van dit bijzondere streekproduct, een smaakvol souvenir van je Bonaire vakantie!
Dia di Rincon
Jaarlijks wordt op Bonaire op 30 april Dia di Rincon (Rincondag) gevierd, een festival waarbij het hele dorp tot leven komt met muziek, dans, kostuums, eten en culturele optredens.
Het is een viering van de Bonairiaanse identiteit en trekt bezoekers van over de hele wereld. Twee weken voor Dia di Rincon wordt het ‘Festival Criolla’ georganiseerd, met verkiezingen voor het feestlied van de Dia di Rincon.
Op Dia di Rincon zelf zijn de straten gevuld met muzikanten en dansers die traditionele en moderne muziek spelen. Ook zijn er verschillende eettentjes waar je heerlijke snacks kunt kopen. Dia di Rincon is de uitgelezen kans om de sfeer te proeven van dit oudste dorp van Bonaire.
Dos Pos
Een stukje buiten Rincon liggen twee zoetwaterbronnen. Deze twee bronnen werden ‘Dos Pos’ genoemd (Nederlands: twee bronnen). Vanuit deze bronnen werden vroeger de plantages van water voorzien.
Maar het werd ook gebruikt door de bewoners van Rincon. Met een emmer op het hoofd werd het water naar Rincon gedragen, een wandeling van een klein uurtje. Het water werd gebruikt als drinkwater, om er mee te koken en voor de was.
Slavendorp
Toen de Nederlanders Bonaire in handen kregen veranderde Rincon vooral in een slavendorp. De zwarte slaven die uit Afrika overgebracht werden woonden namelijk in Rincon. De mannen moesten in de zoutpannen werken en de vrouwen en kinderen moesten arbeid verrichtten op de plantages rondom Rincon. Hiermee is Rincon het oudste slavendorp van de voormalige Nederlandse Antillen.
De huidige inwoners van Rincon stammen nog rechtstreeks af van de vroegere slavengemeenschap. De verhouding tussen blanke en gekleurde inwoners is hier beduidend anders dan in het ‘wittere’ Kralendijk. Dit betekent ook dat eeuwenoude tradities, gebruiken en gerechten beter bewaard zijn gebleven in Rincon. Tip: als je de echte lokale keuken wilt proeven dan moet je in Rincon zijn, vooral bij Posada Para Mira.
Authentiek Bonaire
Rincon biedt een unieke kans om het authentieke Bonaire te ervaren. Met zijn rijke geschiedenis, levendige cultuur en prachtige natuur is het een plek die je niet mag missen bij een bezoek aan het eiland.