Over Bonaire

Bonaire behoort samen met Curaçao en Aruba tot de ABC-eilanden, en is anderhalf keer zo groot als Texel. Bonaire ligt op ongeveer 10 uur vliegen van Nederland. Er gaan rechtstreekse vluchten naar Bonaire en vluchten met een tussenstop, die doen dan een stop-over op Curaçao, Aruba of St Maarten. Het tijdsverschil met Nederland is in de winter 5 uur, en in de zomer is het er 6 uur vroeger dan in Nederland.

Klimaat

De gemiddelde temperatuur op Bonaire ligt tussen de 28-30°C. De noordoostelijke passaatwind zorgt voor een verkoelende bries. Bonaire valt buiten de orkaanzone (hurricane-belt). Van augustus tot en met oktober zijn de warmste maanden, in deze maanden waait het minder.

De meeste regen valt in het ‘natte seizoen’, van juni tot en met november. Gedurende deze maanden kan het wel gewoon zonnig zijn, maar in de loop van de middag valt er dan meestal een korte, hevige tropische regenbui.

Toerisme

Het toerisme op Bonaire staat in vergelijking met Aruba en Curaçao pas in de kinderschoenen. Bonaire onderscheidt zich van deze twee eilanden door kleinschaligheid. Toen op 10 oktober 2010 de Nederlandse Antillen werden opgeheven, is Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland geworden. De verwachting is dat door deze verandering het toerisme de komende tijd zal toenemen.

Het eiland verkennen

Op Bonaire rijden geen busdiensten. Om het eiland te verkennen kun je aan een georganiseerde excursie deelnemen, een taxi nemen of een auto huren. De taxi’s hebben geen meter, maar door de overheid vastgestelde prijzen. Overleg voor de zekerheid bij het instappen van de taxi even met de taxichauffeur over de prijs van jouw ritje.

Water

Het kraanwater op Bonaire kun je gewoon drinken, je hoeft dus geen flessen mineraalwater te kopen. Doordat de waterleidingen op veel plekken boven de grond liggen is het water uit de kraan meestal wel lauw warm. Op het warmst van de dag kan het water uit de kraan zelfs vrij heet worden, vaak is dit alleen bij het begin als je kraan opendraait, hierna wordt het water weer lauw warm. Als je van koud drinkwater houdt dan is het slim om een kan met kraanwater in de koelkast te zetten.

Taal

De officiële taal op Bonaire is Nederlands, maar de voertaal is Papiamento, een mengeling van Nederlands, Portugees, Engels en Afrikaanse talen. In de meeste hotels, restaurants, winkels, etc. wordt echter ook goed Engels en Spaans gesproken.

Geld

De munteenheid is de Amerikaanse Dollar (USD). Op veel plaatsen kun je geld pinnen en betalen met je pinpas. De meeste creditcards worden in de hotels, winkels en restaurants geaccepteerd. Op Bonaire kun je niet met de Antilliaanse of Arubaanse gulden betalen.

Elektriciteit

Het voltage op Bonaire is 110-120 volt. Om je eigen apparatuur te kunnen gebruiken heb je een reisstekker nodig met twee platte polen, dezelfde als in de Verenigde Staten wordt gebruikt.